Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

В Брюксел представители на Русия, Европейския съюз и Украйна проведоха тристранни консултации за удължаването на договора за транзит на газ от Русия към Европа, пише „Коммерсант“.

Според министъра на енергетиката на Русия Александър Новак по време на срещата не са били обсъждани въпроси, свързани с газопровода „Опал“ и „Северен поток-2“. Страните се договориха да продължат консултациите след месец, добави той.

Новак подчерта, че Руската федерация е готова да работи съгласно новото европейско законодателство.

България, която преди няколко години се отказа от „Южен поток“, започва строителството на „Балкански поток“. Ден по-рано София заяви, че е невъзможно АЕЦ „Белене“ да бъде построена без Русия. Преди време България спря и двата проекта в собствен ущърб по искане на САЩ. Газопроводът, безспорно, е изгоден за София, а Русия ще получи нови възможности да доставя газ в Южна Европа в обход на Украйна, пише „Взгляд“.

Чуждестранните издания разсъждават в свои публикации какво ще предприемат САЩ за възпиране на Иран.

Доналд Тръмп се показа откъм силната си, но мирна страна“ и „не заигра по свирката на желаещите война с Иран“, отбелязва „Комерсант“. Вашингтон обвини Техеран за атаката срещу саудитски петролни обекти и заяви, че разширява антииранските санкции. В отговор първият дипломат на Иран обвини САЩ в „икономически тероризъм“. Тръмп обаче заложи на икономическия натиск, с което потвърди, че не желае да използва сила.

Според „Уолстрийт джърнъл“ като следваща стъпка Вашингтон ще се опитат да формират международна коалиция с цел засилване на натиска срещу Иран. Ще се преговаря в Ню Йорк, където на 24 септември започва общия дебат в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Силната буря, придружена с проливни дъждове, която удари Северна Гърция и за която предаде кореспондента на БНР в Солун, е централна тема не само в някои гръцки издания, но и за германския вестник  „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Полицията и противопожарните служби са се отзовали на няколко сигнала на бедстващи хора. Множество улици в Солун са наводнени, а градушка е нанесла щети на фермите в Централна Гърция. Няма данни за пострадали, пояснява изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени