Eмисия новини
от 01.00 часа

Сиренето и кашкавалът предпазват кръвоносните съдове

Снимка: БГНЕС

Сиренето - от бри до бурата, често се смята за нездравословно заради високото съдържание на мазнини. Американски учени обаче доказаха, че това не винаги е така и то може да предпази кръвоносните съдове от солта в храната, съобщи в. „Мирър“, цитиран от БТА.

Когато възрастните ядат солена храна, често кръвоносните им съдове не функционират добре. Учените от университета на Пенсилвания установиха, че ако освен нея в менюто им има четири порции сирене дневно, такъв ефект върху кръвоносните съдове няма.

„Макар и да има голям натиск да се намали солта в храната, за много хора това е трудно - каза ръководителят на екипа Били Алба. - Въвеждането на повече млечни продукти в нея, като сиренето, може да е алтернативна стратегия за намаляване на сърдечносъдовия риск и подобряване на състоянието на кръвоносните съдове, без задължително да се ограничава солта“.

Доброволците в изследването са били разделени на четири групи, спазвали различна диета осем дни - с малко сол и без млечни продукти, с малко сол и много сирене, с много сол без млечни продукти, с много сол и с много сирене. В края на периода учените са изследвали кръвоносните съдове на участниците и са измерили кръвното им налягане.

Кръвоносните съдове на хората на диетата с много сол и без сирене в края на този период трудно се отпускали. В групата с много сирене не било така въпреки голямото количество сол.

Причината за този ефект не е ясна. Най-вероятно той се дължи на антиоксиданти в сиренето.

Още от