Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Цветан Ракьовски получава националната награда за литературна критика

Професор Цветан Ракьовски
Снимка: public-republic.com

Професор Цветан Ракьовски от Югозападния университет е тазгодишният носител на националната награда за литературна критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов. Призът е единствен в страната, връчва се веднъж на две години и е учреден от община Златарица и катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 1992 г. Наградата ще бъде връчена днес в Златарица по време на академична конференция, посветена на българската литературна критика. 

„Това, че двамата литературни критици Иван Мешеков и Иван Радославов са родени в Златарица е исторически факт, тяхното дело, тяхното творчество се изучава в академичните среди. Независимо колко трудно ни е било през годините не е стояло под съмнение по някакъв начин това да бъде прекратено или да не се случи. За съжаление и тази година за пореден път Министерството на културата не проявява интерес, но независимо от това община Златарица и ВТУ за 13-и път ще връчат тази статуетка, която е приз за тези, които работят в тази сфера“, каза кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Статуетката е дело на покойният вече скулптор Константин Денев. На всеки две години Община Златарица финансира и преиздаването на книга на Иван Радославов или Иван Мешеков.

„Тази година издадохме книгата на Иван Мешеков „Георги Стаматов изобличител реалист“. Излезе преди няколко дни. Тазгодишното издание посвещаваме на 150-годишнината на Георги Стаматов, един български писател, който вече е почти забравен. Книгата излиза през 1936 г. в първо издание и е първото и до ден-днешен единственото цялостно, проникновено и задълбочено изследване на прозата на Стаматов. Затова решихме да преиздадем книгата, защото първото издание отдавна е библиографска рядкост“, обясни професор Димитър Михайлов от ВТУ.

Златарица е едно от безспорните места на памет в съвременната българска литература, казва професор Антония Велкова Гайдарджиева от Великотърновския университет.

„Получаването на националната награда за литературна критика през последните вече три десетилетия е не само въпрос на професионално признание, но и на духовен престиж. Тази награда можем да кажем, че се превърна в културна институция. Носителят на 13-а национална награда за литературна критика ще бъде професор д-р на филологическите науки Цветан Ракьовски, преподавател в Благоевградския университет. Един от най-разпознаваемите, най-авторитетните историци, теоретици, критици на българската литература“, допълни проф. Гайдарджиева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна