Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 години 30 % от населението на Русия ще е мюсюлманско

Мюсюлмани по време на молитва в руската столица Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мюсюлманското население на Русия стремително нараства, главно заради мигрантите от Централна Азия и арабския свят. Това заявява в интервю за "Известия" председателят на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин, оглавяващ и Духовното управление на мюсюлманите в страната.

Днес в Русия има повече хора, изповядващи исляма, отколкото в царско време, но от някогашните над 14 хиляди култови сгради за тях са останали малко над 8 хиляди. Това поражда огромни струпвания на вярващи край джамиите по мюсюлманските празници. За да се задоволи острата нужда от молитвени домове, в цялата федерация трябва да се изградят още към 50-60 джамии, но строежите често срещат съпротива от страна на местните власти, казва Гайнутдин.

Той цитира оценка на "уважавани експерти и аналитици", според която до 15 години близо 30 на сто от населението на Русия - в момента 145-милионна страна, ще бъде мюсюлманско.

Празничните богослужения само в Съборната джамия в Москва привличат по 130 хиляди души срещу едва 35 хиляди по съветско време, посочва мюсюлманският лидер. Според московските власти в столицата на Русия живеят днес на постоянни и временни начала 3-4 милиона души, изповядващи исляма, добавя той.

Преди 10-15 години в Санкт Петербург имаше около 250 до 300 хил. мюсюлмани, а днес броят им наближава един милион. Бурно се развиват мюсюлманските общности в Калининградска област, Карелия, Коми и други региони от федерацията. Постоянно расте броят на изповядващите исляма в Приморски, Хабаровски, Алтайски край, на остров Сахалин, констатира висшият духовник.

От Централна Азия идват в Русия несемейни млади хора, остават във федерацията, за да работят тук и да създават семейства. Децата на бивши гурбетчии ходят в руски училища, успешно следват в руски висши учебни заведения. Те вече са руски граждани и броят им расте с всяка година", подчертава той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!