Eмисия новини
от 08.00 часа

Борисов: Мнозина се изказват против санкциите срещу Русия, но при гласуване всички ги подкрепят

Снимка: БГНЕС

България води балансирана политика спрямо Русия и т.нар. "шпионски скандал" не е тема на двустранните отношения, обяви премиерът Борисов в НС. 

"Ние изобщо да говорим за шпионски скандал, русофили и подобни. Възможно най-добри отношения имаме, такива, каквито имаме и със САЩ, такива, каквито имаме с Европа и с всички страни на Балканите".

Много държави се изказват срещу санкциите срещу Русия, но когато се гласува на Европейски съвет, всички ги подкрепят, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

Той посочи, че не е по силите на България сама да постигне нещо по отношение на санкциите, но изрази надежда, че с избирането на Володимир Зеленски за президент на Украйна руско-украинските отношения ще се нормализират, а това може да доведе и до отмяна на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим.

"В момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това във всички случаи влияе страшно много и на търговията, и на отношенията".

Премиерът Борисов наблегна на проблема с миграцията:

„Натискът е изцяло върху Гърция. Към нас турците спазват ангажимента си – имаме 0 миграция. Сега гърците искат да направят всичко възможно и ние да се включим и да помагаме за решаването на този проблем. Вниманието на европейците е насочено към средното Средиземноморие – Италия, и много малко внимание се отделя на това, което се случва, на границата Гърция – Турция“.

Нерешен е проблемът и с лицензиите на оръжейните заводи:

„Пак го поставиха този въпрос, ние пак го отдалечихме във времето. Така или иначе един ден трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Руската федерация по тази тема“.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 17.11.19 в 07:05