Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калуди Калудов: Николай Гяуров за мен е свято име

Николай Гяуров

Тази вечер в Националната опера с величествен концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината на големия български и световен бас Николай Гяуров. Идеята е да бъдат събрани артисти, които са били заедно с Николай Гяуров на една сцена.

Калуди Калудов: Това е една много хубава идея, макар че по този начин се събират малко антики в софийската опера, имайки предвид и себе си преди всичко, тъй като аз съм вече на 66 години. Концертът обаче е изключително богат, ние ще станем свидетели тази вечер на неща, които не сме виждали и не сме чували в изпълнение на Николай Гяуров, макар и само благодарение на филмовата лента... Има записи на живи спектакли, които когато ги чуете вие ахвате и си казвате: „Не това не е възможно човек да го направи. А той го е правил!“

…Бих желал на негово име да има фестивал или да има конкурс на негово име. Знам, че във Велинград (неговото родно място), някога беше започнат един дом, който той много желаеше да стане. Даже бих насърчил днешното правителство, управниците да довършат това начинание. Да направят нещо съществено в този град в името на един велик българин.

Ива Дойчинова: Това е хубав призив. Ние като културната програма на Българското национално радио може да подкрепим този ваш призив. Концертът, който ще се състои довечера по повод 90-годишнината на Николай Гяуров в Националната опера от 19.00 часа ще събере невероятни таланти и ще представи много широка палитра от творци и произведения.

Калуди Калудов: Събитието наистина е много задължаващо. Мен са ме сложили да пея след като пускат един филм с Рондото на Мефистофел в изпълнение на Гяуров, което бих казал е една от коронните му арии. Дано да мога да превъзмогна емоцията си, за да мога да се концентрирам върху това, което аз трябва да направя. Но вярвайте ми, не е лесно да пееш след Гяуров, нито преди него. А да пееш на негово празненство, имайки толкова много спомени с него, защото аз имам безкрайно много спомени с него е нещо не само задължаващо, то е просто емоционално много обвързващо и изтощително.

Бих искал да благодаря на академик Карталов, че реализира тази идея, защото през последните години много малко се говори за този човек, за този изключителен певец, с който той също не веднъж е имал творчески контакт.

Какво още разказа Калуди Калудов за общитге моменти на сцената с Николай Гяуров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!