Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Павлов, експерт:

Демографските процеси са по-бавни в София, но скоро ще се отразят на бизнеса и на имотите

Скоро проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца, твърди експертът
Снимка: ilinden.bg
На финала на празничната за София седмица ще говорим за бъдещето на града. Какви са тенденциите, как ще изглежда след години и какви хора ще го обитават…

Трудно е да се предскаже с точност бъдещето, защото технологиите се променят по-бързо от способността ни да ги разберем – коментира Георги Павлов – математик по образование, експерт по недвижими имоти. – Един от бавно протичащите процеси е

демографската ситуация

в София. Тя не  е по-различна, отколкото е в страната, просто процесът е по-бавен. Това, което ни очаква, е населението на столицата да започне да намалява. Това незабавно ще се отрази на всички индустрии в София. Ще нараства дефицитът на работна сила. Все повече възрастни хора ще бъдат наемани на евтините работи места. И много от бизнес идеите няма да имат перспектива именно заради липсата на съответните кадри.

Мит е нарастването на населението в София.

Допреди години се отчитаха до 20 хиляди нови жители на година, докато напоследък броят нараства с 2-3 хиляди. В следващия кметски мандат населението на столицата ще започна да намалява, убеден е Георги Павлов.

В следващите 10 години проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца.

Заплатите ще продължат да растат. И хората ще искат все по-добри жилища. Ще се увеличи разликата между цените на качествените имоти и тези, които хората избягват.

В някои жилищни комплекси може да се види как хората искат да живеят – да има зеленина, да има разделение и разпределение между жилищните и площите за забавление, да има сигурност… Това трябва да се мултиплицира като модел, но общината изостава в това отношение.

След десетилетие темпът на ново строителство ще е 2-3 пъти по-нисък, предрича още Георги Павлов.
Чуйте разговора с експерта за още подробности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени