Eмисия новини
от 02.00 часа

Изпратиха в психиатрия сибирски шаман, обещал да прогони Путин от Кремъл

Александър Габишев
Снимка: Уикипедия

Сибирски шаман, задържан от полицията по време на поход към Москва „за мисията си да прогони президента Владимир Путин от Кремъл“, е изпратен в психиатрия за оценка на здравното му състояние, съобщиха от регионалното здравно министерство, предаде Ройтерс.

Александър Габишев (р. 1958 г.) е пратен в неврологичен диспансер.

Той се превърна в медийна звезда, след като през март пое пеша от Якутск към Москва – 8000-километрово пътешествия, което трябвало да приключи с отстраняването на руския лидер, който „шаманът“ смята за „демон“.

Одисеята му обаче бе прекратена след изминати почти 3000 км, когато полицията в република Бурятия го задържа за неуточнено престъпление в родната му Якутия.

„Ако бъдат идентифицирани някакви патологии при въпросния пациент, сме готови да окажем квалифицирана медицинска помощ“, заявиха от диспансера в Якутск. От регионалното здравно министерство го определиха като „самопровъзгласен шаман воин“.

Правозащитната организацият „Амнести Интернешънъл“ осъди задържането на Габишев, като настоя, че действията на шамана може да са ексцентрични, но реакцията на властите била „гротескна“. 

Още от