Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит преговарящите Барние и Баркли продължават "техническите разговори"

Сделката трябва да включва работещо решение за ирландския предпазен механизъм

Среща на Брекзит преговарящите Мишел Барние (ЕС) и Стивън Баркли (Великобритания)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние и секретарят по въпросите на Брекзит на Обединеното кралство Стивън Баркли се договориха в петък да продължат "техническите разговори" по споразумението за оттеглянето на Великобритания от единния блок и по-специално относно избягването на твърда граница в Ирландия, се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от Ройтерс.

"Тези разговори се занимаваха с първия набор от концепции, принципи и идеи, които Обединеното кралство представи в преговорите с работната група по реда на член 50 от Договора за Европейския съюз", заяви Комисия и добави, че всяка потенциална Брекзит сделка трябва да включва "напълно работещо и правно оперативно решение" по въпроса за ирландската граница (границата между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, което е част от Обединеното кралство).

"Ние оставаме в готовност и отворени да разгледаме всякакви подобни предложения, които отговарят на всички цели на ирландския граничен предпазен механизъм", се посочва в изявлението на ЕК.

След срещата си с основния преговарящ на ЕС Мишел Барние, британският преговарящ за Брекзит Стивън Баркли изрази оптимизъм относно постигането на споразумение с Европейския съюз.

"Съществува споделено желание, отразено в срещата днес, да се осигури сделка“, каза Баркли пред репортери, като добави, че такава сделка е възможна. "Има ясно послание от президента на Европейската комисия Юнкер и от британския премиер, че е възможно постигане на споразумение", отбеляза той.

"Техническите екипи ще се срещнат отново през следващата седмица. Очаква се нашият премиер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск да се срещнат по време на Общото събрание на ООН", посочи Баркли, добавяйки, че това показва общият интерес да се постигне сделка. Годишното заседание на Общото събрание на ООН е насрочено за следващата седмица в Ню Йорк

Днешните коментари са факт, след като в четвъртък ЕК посочи, че Великобритания е представила писмени предложения за алтернативи на ирландския предпазен механизъм. Също в четвъртък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази оптимизъм относно възможността за постигане на споразумение преди планираното излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви октомври.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни обаче заяви по-рано в петък, че Обединеното кралство тепърва ще трябва да представи предложенията си по въпроса за ирландската граница в писмена форма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна