Eмисия новини
от 02.00 часа

Младите хора оптимисти за финансовото си положение

Започва оттърсване от изолацията чрез спонтанни инициативи и солидарност

Определени социални и икономически тенденции се развиват както в западните градове, така и у нас. Сред тях е сериозната социална и териториална сегрегация - скупчване на бедните на едно място, и оформяне на райони за богатите на друго. Миглена Герасимова от екипа на "Визия за София" заяви пред Радио София, че това показва нуждата от организиране на действията и предприемане на структурирана политика, с помощта на която да бъде обърната посоката на развитие.

"Визия за София" ще бъде основата за актуализацията на Общия устройствен план, припомни Герасимова и подчерта, че трябва да се разработи териториално-пространственият модел, който ще осигури баланс в развитието на териториите, така че да се спре изоставането на определени райони. Три са дългосрочните цели в социален аспект в програмата - социално сближаване и създаване на общности, образование и развитие на иновативно образование и здравеопазване.      

Социалният антрополог от Нов български университет Виолета Илиева обясни, че социалното сближаване не е нещо, което "идва отгоре". Този феномен се заражда спонтанно между хората и представлява промяна във възприятията, в начина на комуникация и в светогледа, която вече е започнала. Изследванията показват, че хората стават все по-големи оптимисти и вече повече от половината от младите оценяват финансовото си положение положително, с всяко по-възрастно поколение оптимизмът спада. Затова и постепенно те стават по-спокойни и се отварят повече един към друг, създават се малки общностни проекти, чрез които хората си помагат сами.

Миглена Герасимова потвърди наблюденията за наличие на тенденция към отваряне на хората към общностния живот и отбеляза, че друго изследване показва, че близо половината от анкетираните са готови да проявят повече активност за подобряване на средата в собствения си квартал. Сред препоръките към администрацията, включени в мерките на "Визия за София", е разработването на механизъм за насърчаване на социални или културни организации чрез осигуряване на пространства за техните дейности безвъзмездно или на преференциални наеми.

Виолета Илиева отбеляза, че инициативите за приобщаване на индивидите към общността все още са предимно спонтанни, а не толкова плод на целенасочени политики. С усмивка тя даде за пример съвместното приготвяне на лютеница от съседи или варене на ракия. Още повече, че според някои правенето на лютеница е отлична антистресова терапия. Илиева подчерта, че спонтанната инициатива вече се вижда все по-често в нашето общество, усеща се и повишаване на солидарността.


Още от