Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три деца са изведени от семейството им в София заради крайна мизерия

От отдел „Закрила на детето“ в район „Връбница“ в София дадоха информация за три деца, изведени от семейството им заради крайна мизерия. Служителите работят по случая от края август. Проверката е установила, че децата и трима възрастни обитавали остъклено помещение на бивш магазин.

Най-малкото дете е на 3 месеца. Останалите - на 3 и на 12 години, като голямото често отсъствало от училище, за да гледа по-малките, установили социалните в проверката си.

Психоложката Лина Колева описва видяното в помещението, където живее семейството:

„Отпадъци от всякакъв характер натрупани, угарки от цигари по земята, опасни предмети като ножове и вилици, хвърлени по леглата, разпръснати по масата лекарства. Едното от децата - бебето в семейството, спеше без спално бельо, върху легло, спеше в повърнато и цялото затрупано със стари одеяла. Аз се ориентирах, че там има дете единствено по крачето, което се подаваше навънка. След отвиването му видях в каква кондиция е в момента“.

В момента децата са настанени в две приемни семейства поради липса на едно, което да отглежда и трите.

Три пъти през годините социалните са работили със семейството, ползвани са социални услуги за повишаване родителския капацитет. Заключенията винаги са били, че трябва да се предприемат алтернативни мерки. Сега ще се направи четвърти опит за реинтеграция в семейна среда на децата. Молби за това са подадени само за две от тях.

Семейството не желае да получава детски добавки. Било е подпомагано материално от неправителствена организация.

„Те казват: „Ние имаме деца, отгледали сме, знаем как да се грижим за тях“. Не приемат насоките, които им се дават. Изпадат в изключителни крайности, като имаше опити за физическа саморазправа. Тук в отдела два пъти е викана полиция във връзка с това семейство“.

Една от възрастните жени в семейството е едновременно майка на едно от децата и баба на останалите две. Мъжът е припознал дъщерята на жената, с която живее, но в същото време е биологичен баща на едно от изведените деца. Семейството често е сменяло своето местоживеене. Има адресна регистрация в Монтана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени