Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството на барока" за 13-и път

За 13-и път се открива фестивалът "Изкуството на барока". Четирите Вивалдиеви концерта, познати като “Годишните времена”, камерни творби от италианската музикална съкровищница ще звучат на старинни инструменти в ръцете на български и международни солисти. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и е подкрепено от Министерството на културата.

Концертите ще се проведат в залата на "Оборище" 5, в Аулата на СУ "Св. Кл. Охридски", в Регионелния исторически музей - София.

"Идеята за организиране на бароков фестивал е породена от нарасналия в България интерес към културната история на Стария континент след включването ни в европейското семейство. Тя има за задача да запълни съществуващата у нас липса на традиция за изпълнение на старинната музика по начин, близък до автентичното ѝ звучене – със съответните исторически инструменти и изпълнителска техника, характерни за епохата".

Цигуларката Зефира Вълова, артистичен директор на фестивала "Изкуството на барока", представи в предаването "Хоризонт за вас" акцентите на престижния фестивал. 

Интервюто на Петър Волгин със Зефира Вълова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!