Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измамник търговец на петролни деривати в Сингапур загуби 320 млн. долара на Mitsubishi Corp.

Японската компания Mitsubishi Corp. заяви в петък, че дъщерното ѝ дружество Petro-Diamond Singapore е загубило около 320 милиона долара от търговията с енергийни дериватни финансови инструменти, след като неин служител измамник в Сингапур е сключил тайни неразрешени петролни сделки и след това е загубил маса пари, тъй като цените на суровия петрол са паднали.

Mitsubishi посочи, че е успяла бързо да затвори отворените от нейния дилър позиции, наличността на които е била разкрита през август, когато служителят е отсъствал от работа. От компанията казаха, че са уволни служителя в сряда и на следващия ден са подали жалба до полицията в Сингапур.

"Mitsubishi Corp. разбира сериозността на този въпрос и ще удвои усилията си в цялата Mitsubishi Group, за да се гарантира, че подобен случай няма да се повтори", се казва в съобщение на компанията.

Японската най-голям фирма за търговия също така отбеляза, че проучва потенциалното въздействие върху печалбите си за текущата финансова година от загубите, които са били понесени от дъщерното ѝ дружество Petro-Diamond Singapore (Pte) Ltd. в следствие на измамните финансови операции на нейния служител.

Компанията посочи, че служителят, който е обработвал финансови сделки със суров петрол с Китай, е прикрил тайната си търговията с петролни деривати като хеджиране и е манипулирал данни в системата за управление на риска на Petro-Diamond Singapore, където той е работил. През януари той е заел дълги позиции на петролния пазар (купувал е петролни контракти), което обаче впоследствие са се оказало погрешно след силният спад на петролните фючърси от техните априлски върхове към близо най-ниски нива за годината, достиганити през август.

Mitsubishi сподели, че търговецът е мъж от китайска националност, но не разкри негово име, допълвайки, че неговото местонахождение е неизвестно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени