Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: САЩ постигат голям напредък в търговските преговори с Китай

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък пред репортери в Белия дом, че Съединените щати постигат голям напредък с Китай, тъй като две най-големите икономики в света работят за разрешаване на продължителния търговски спор.

Говорейки в Овалния кабинет, Тръмп отново посочи, че Съединените щати получават милиарди долари от митническите тарифи, наложени върху китайския внос, като общата сума скоро ще достигне 100 млрд. долара.

"Ще кажа това: постигаме много голям напредък с Китай", отбеляза пред репортерите Доналд Тръмп.

Той допълни, че Китай е "в известен смисъл заплаха за света" заради военното си укрепване, за което използва "пари от САЩ".

Изказвайки се на пресконференция с австралийския премиер Скот Морисън, американският президент добави, че Пекин "иска да сключи търговска сделка с Вашингтон" и отново повтори, че е "постигнат доста напредък" в текущите преговори.

Понастоящем 30-членна китайска търговска делегация е във Вашингтон за втория ден от търговските преговори на ниво заместник. Това е подготовка за очакваните в началото на октомври важни търговски преговори на високо ниво.

Тръмп отново напомни, че китайският президент Си Цзинпин е поискал от него забавяне на въвеждането на новите тарифи, след което американският президент е предложи те да бъдат отложени с две седмици до 15-и октомври.

По-рано в петък бизнес телевизия CNBC съобщи, че Съединените щати са взели решение да предоставят временно освобождаване от митнически тарифи за 437 китайски продукта. Продуктите, които ще бъдат изключени от 25 процентните мита, включват внасяни от Китай стоки като светлинни украси за коледни елхи, пластмасови сламки, филтри за кафе, каишки за кучета,  скейтбордове и може би от най-голяма важност -  печатни платки за технологичната индустрия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна