Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна визитата на вицепремиера Захариева в Ню Йорк

| обновено на 22.09.19 в 10:19
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище „Кенеди“ в Ню Йорк. Тя ще участва в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, съобщи МВнР.

По-късно днес Екатерина Захариева ще отбележи Деня на независимостта заедно с българската общност в Ню Йорк на тържество в Генералното ни консулство.

Програмата на Захариева за визитата от 23 до 26 септември 2019 г. предвижда участие в сесия на Общото събрание на ООН, където основните въпроси тази година включват мир и сигурност, изкореняване на бедността, качественото образование, борба с климатичните промени и приобщаване.

Програмата на министъра, свързана с Общото събрание на ООН, започва на 23 септември с двустранни срещи, сред които с външния министър на Косово Баджет Пацоли, с министъра на външните работи на Оман Юсуф бин Алауи бин Абдулла, с външния министър на Индия Субрахманям Джайшанкар, както и с външния министър на Таджикистан Сироджиддин Мухриддин.

Екатерина Захариева ще разговаря и с две дами – външни министри от Африка. Тя ще се срещне с първата жена – външен министър на Судан г-жа Асма Абдулла. Външният ни министър ще разговаря и министъра на външните работи на Гана г-жа Шърли Айоркор Бочуей. Гана е една от най-важните страни в Западна Африка, динамично развиваща се и с добри икономически показатели през последните години. 

На 24 септември Екатерина Захариева ще се срещне и с външния министър на Бразилия Ернесто Енрике Фрага Араужо, а на 26 септември с външните министри на Коста Рика и на Киргизката република. 

Тази година Общият дебат на ОС на ООН, в чието откриване на 24 септември ще участва и министър Захариева, е под надслов „Мобилизиране на многостранните усилия за изкореняване на бедността, качествено образование, борба с климатичните промени и приобщаване“. 

В допълнение към Общия дебат лидерите имат възможност да участват и във форуми и срещи на високо равнище, посветени на борбата с климатичните промени, постигането на прогрес по целите за устойчиво развитие за мирен живот и просперитет на населението на света. 

Екатерина Захариева ще участва в Срещата на върха по климата на 23 септември, в Среща на високо равнище по ситуацията в Сирия, организирана от ЕС на 24 септември, в Конференция по чл.14 за ускоряване на влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Вицепремиерът и министър на външните работи ще открие и съпътстващо събитие под надслов „Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 - никой да не бъде изоставян“. Екатерина Захариева ще бъде направи изказване на събитие на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“, ще се присъедини към събитието, посветено на „Алианс за мултилатерализъм“- инициатива на външните министри на Германия Хайко Маас и на Франция Жан-Ив льо Дриан.


Екатерина Захариева ще проведе и редица двустранни и многостранни срещи, сред които четиристранна среща между външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия (т.нар. формат Б4), неформална среща на министрите на външните работи от страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), неформална среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

На 25 септември Екатерина Захариева е поканена на Трансатлантическа вечеря на министрите на външните работи, чийто домакин е държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. В същия ден външният ни министър ще открие и съпътстващо сесията на ОС на ООН събитие, посветено на деинституционализацията и под надслов „Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 никой да не бъде изоставян“.

На 26 септември външният ни министър ще се срещне с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, ще участва и в събитие, посветено на „Алианс на мултилатерализма“. Тази инициатива, подкрепена от министър Захариева, е  лансирана от министрите на външните работи на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени