Eмисия новини
от 02.00 часа

Нови протести с различни искания в различни точки на Париж

Над 7000 полицаи са мобилизирани срещу протеста на "Жълтите жилетки"

| обновено на 21.09.19 в 17:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалните вълнения във Франция отново се възбуждат. Към поредната демонстрация на "жълтите жилетки" се прибавят протест срещу пенсионната реформа и митинг за климата. 7500 служители на реда охраняват столицата от безредици. 

Протестиращи групи се събират в различни точки на френската столица, някои се опитват да надделеят над полицията. Мнозина от "жълтите жилетки" се вляха в шествието за климата край Люксембургската градина, а служителите на реда са забелязали крайни активисти сред защитниците на климата. 

Протестиращи се оплакват, че полицията им пречи да демонстрират, но лица с качулки вече успяха да нападнат банков офис. Набъбва и шествието срещу пенсионната реформа, организирано главно от синдиката "Работническа сила". 

От сутринта полицията се опитва да предотврати безредиците, досега над 100 души са били задържани, импровизирано шествие беше разпръснато на бул. "Шанз-Елизе". 

Обстоятелствата са печални за Дните на културното наследство, когато към символите на Париж се стичат много туристи. Затворени са обекти като Триумфалната арка, която пострада при протестите преди година, и някои музеи в центъра на града. Елисейският дворец съобщи, че президентът Макрон следи ситуацията. 

Движението на „Жълтите жилетки“ тръгна като протест срещу социалната несправедливост, а демонстрантите обвиниха президента Макрон, че пренебрегва нуждите на обикновените хора.

Още от