Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли изход след поредните предсрочни избори в Испания

Доц. д-р Гергана Алексиева: Всички са виновни за създалата се ситуация

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови парламентарни избори в Испания анонсира по-рано през седмицата премиера Педро Санчес, след като крал Фелипе VI обяви, че няма да даде мандат за съставяне на нов кабинет на Санчес или друг от политическите лидери. В понеделник предстои официалното разпускане на парламента в Мадрид и формалното насрочване на избори на 10 ноември.

Това ще е четвърти парламентарен вот за четири години в Испания, както и втори такъв през 2019. Социалистите на Санчес влизат в кампанията като фаворити за нова победа, но социолозите предвиждат, че както през април, работническата партия няма да спечели мнозинство в 350-местния парламент. В него вероятно отново ще присъстват и крайнодесните от „Вокс“.

Новите избори вероятно няма да променят условието за стабилна изпълнителна власт в Мадрид - обединение в ляво между традиционните социалисти на Санчес и по-радикалните им колеги в коалицията около „Подемос“. Досегашните преговори между тях се проваляха, а медийните нападките между премиера и лидера на „Подемос“ Пабло Иглесиас продължиха и през седмицата.

На какво е въпрос непостигнатият консенсус между левите в Испания и какви промени биха донесли нови избори в страната, където скоро се отбелязват и две години от проваления опит за независимост на Каталуня.

Пред БНР доц. д-р Гергана Алексиева от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ коментира, че няма воля за съставяне на правителство до конституционните срокове, които изтичат в понеделник.

„Социологическите проучвания, последно публикувани на 19 септември, показват в бъдеще доста сходен състав на Конгреса на депутатите и очевидна липса на мнозинство“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

И подчерта, че „едноличен виновник за създалата ситуация няма“: „Не може да бъде посочено конкретно лице, на практика всички са виновни и включително тази седмица в. „Ел Паис“ написа, че сегашната ситуация е провал на цяло едно поколение политици. Има налице разпад на националното съгласие“.

„Всички се обвиняват в липса на конструктивност, на диалогичност и т.н. Пабло Иглесиас си позволи да каже вчера: „Педро ме излъга преди и след изборите, че ще направим коалиционно правителство и аз му се доверих“. И това е наивен според мен подход“, изтъкна Алексиева.

„Има лека тенденция от последните месеци, че крайната десница „Вокс“ спада като популярност сред населението, което носи известно спокойствие в електората на социалистите“, каза още тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна