Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека отваря врати за „Европейските дни на наследството“

Столична библиотека
Снимка: Ани Петрова

Столичната библиотека отвори врати за посетители в рамките на „Европейските дни на наследството – София 2019“. Събитието се организира от Френски институт в България, Министерство на културата и Столична община. 

Разглеждането на библиотеката започна от централното фоайе, тъй като сградата е паметник на архитектурата и културата. Тя е построена и проектирана от архитект Виктория Ангелова, разказва Таня Томова от сектор "Краезнание и книжовно наследство": 

"Това е първата жена-архитект в България, която е спечелила конкурса за проектиране на сграда. Първоначално е била проектирана за Министерството на обществените сгради и благоустройството. През 1932 година е завършена сградата. По-късно тук се помещава Градският комитет на партията (БКП). В началото на 90-те години по идея на проф. Михаил Неделчев сградата е дарена на Столична библиотека".

На място посетителите се запознаха с реда, по който е организиран достъпът до знания, както и до редките и ценни издания, така и до електронните и традиционни съвременни ресурси. Тук се намира личната библиотека на Константин Стоилов, дарена през 1991 година от неговите наследници. Специален отдел съхранява документи и издания от историята на София. Читателите на библиотеката непрекъснато се увеличават, подчертава Таня Томова: 

"Онлайн-читателите са преобладаващо от мъжкия пол, а традиционните читатели тук, в библиотеката, повечето са жени, както и можем смело да кажем, че нараства броят на читателите в рисковата група – 5-12 клас".

Библиотеката работи всеки делничен ден и в събота на площад "Славейков" 4, както и филиалите в "Люлин", "Сердика" и Студентски град.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!