Eмисия новини
от 19.00 часа

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ се провежда в столицата

3
Сцена на фестивала са реставрираните антични обекти в сърцето на столицата. Археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще се превърне във военен лагер.
Снимка: БТА

Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ се провежда в столицата през първите два почивни дни (21 и 22 септември). Това е първият по рода си фестивал на историческите възстановки, посветен на популяризирането на богатото културно-историческо наследство на София от времето на император Константин Велики. 

Пресъздадени са както значими за периода събития, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали тези земи. Представят се над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. 

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов посочи: "Да покаже всъщност огромната значимост на нашия град в политическата история на Римската империя, да демонстрира традициите, които по някакъв начин са вкопани в корените на Европа, са част от това, което днес наричаме Европа с нейната цивилизация. Всичко това по един забавен и интересен начин за малки и големи".

Сцена на фестивала са реставрираните антични обекти в сърцето на столицата. Археологическият парк "Западна порта на Сердика" ще се превърне във военен лагер. Представят се антични работилници, възстановки на сражения и гладиаторски борби. Ще има шествие на участниците по улиците на София:

"Смятаме, че не бива да забравяме за дългите традиции на българската държавност, която свързва своите съдбини също с Източната Римска империя, с Византия".

Шумните възгласи на войниците привлякоха много посетители:

"За първи път има такъв античен фестивал в София, така че да видим какво представлява като цяло".

Как са изпълнени самите възстановки и колко автентично успяват да представят нещата.

"Като цяло се интересувам от история най-вече средновековна, но и антична, така че такъв род събития винаги са в известен смисъл вълнуващи".

Фестивалът е организиран от Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae". Партньори са Столичната община и Регионалният исторически музей-София, а проектът е финансиран от програма "Култура" на Общината.

Галерия

Още от