Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Столичната община бърза с поръчки предизборно

Снимка: Пресцентър на Мая Монолова

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова днес "освети" още две „спешни“ обществени поръчки, на Столичната община. Става въпрос за закупуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС.

„На практика тази покупка трябва да е в интерес на столичани, защото довеждащият транспорт до метрото в големите столични квартали би следвало да става именно по този начин“, каза Манолова. Тя подчерта, че става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат закупени, както и мотиви за това защо поръчката е формулирана именно по този начин.

Според Манолова няма яснота защо за най-големите столични квартали се предвижда закупуването на електрически микробуси само с 9 седящи места: „Представете си „Люлин“, представете си „Овча купел“ – колко души могат да бъдат превозени в микробус с 9 седящи места. Самите условия, заложени в тези две процедури, са ограничителни, и според експерти те са подготвени за определени кандидати“, каза Мая Манолова.

„Готова съм във вторник да поставя в плик името на кандидата, който ще спечели едната поръчка, която е пренасочена от 9 октомври за 23 октомври 2019 г., забележете, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения, спечелил кандидат. И второ, може би, очакването е, че непосредствено преди изборите, от една страна, въпросът ще бъде необратимо решен, а от друга страна, няма да има време за това да стане скандал с този кандидат.

Тя попита столичния кмет Йорданка Фандъкова защо продължава да използва общински ресурс в своята предизборна кампания и допълни, че очевидно е необходимо внимателно наблюдение върху въпросните обществени поръчки на Столичната община.

„Смятам, че не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята партийна листа на ГЕРБ в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет, правейки уж неотложни и важни за работата проверки, да анонсира и да обявява кандидатите в листата, използвайки позицията си на кмет“, отсече Манолова и допълни, че това не е почтено отношение спрямо гражданите на София. 

„Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име, нито да представя гражданската ми кандидатура като междупартийна битка. Заявих ясно, че моята битка е срещу начина, по който се управлява столицата. Моята битка е срещу модела на управление. Аз водя битката на гражданите срещу начина, по който се управлява столицата и моята кауза е промяна на начина на управление на столицата“, коментира Мая Манолова в отговор на въпрос на журналисти дали е съгласна със зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, че тя не може да спечели битката за София без подкрепата на социалистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна