С празнично шествие, улица на занаятите и запалване на казана за изваряване на ракия в Троян започна Българският фестивал на сливата, който се организира за 27-а поредна година и отново събра хиляди гости от цялата страна.
По традиция фестивалът ще започне с празнично шествие и запалване на казана за изваряване на сливова ракия в центъра на Троян. Кулинари от региона ще представят традиционни ястия от сливи, които гостите на фестивала ще могат да опитат, поясни кметът Донка Михайлова:
"Всичко ще бъде традиционно и местно, стил, който донесе на Българския фестивал на сливата признанието за това, че той е един от най-добрите европейски фестивали".
Казанът се пали от най-заслужилият през годината троянец. Днес това беше директорът на Националната гимназия за художествени занаяти и приложни изкуства Илиян Илиев: "Традициите, поминъкът, битът, богатият фолклор – са едно богатсво".
Гостите на фестивала опитаха и различни кулинарни изкушения, приготвени със сини сливи:
"Празникът е народно веселие, докосване до бита, до обичаите на балканджията".
"Това е начинът да се запази традицията, да се предаде".
"Троянската сливова е отваряла, отваря и ще отваря врати".
"Ракийка, мезенце, да му се отпусне душата на човек".
Празникът продължава до понеделник с различни кулинарни конкурси и разнообразна музикална програма.
По време на фестивала повече от сто майстори ще участват в улицата на занаятите. Организаторите са подготвили и разнообразна музикална програма.