Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15-21 септември

Победителите в 38К
Снимка: Пирин Ултра

500 бегачи от 39 държави са в Банско за най-трудния ултрамаратон у нас - Пирин Ултра. В полунощ на събота срещу неделя стартираха участниците в най-дългата дистанция - 160 км, с 11 000 метра денивелация. В събота сутринта, в 8.00 потеглиха и бегачите по новата дистанция, която е 38 км (с 2650 метра денивелация). Първи при мъжете финишира 18-годишният Константинос Парадеисопулос (4:47:00) от Гърция, следван от двама бегачи от Северна Македония. Четвърти бе българинът Ахмед Ахмед.

Победител при жените по това трасе стана французойката Стефани Бастрента (6:11:52), втора се класира Радостина Балова, трета - Камелия Георгиева.

В неделя сутринта е най-интересният старт - по 66-километровото трасе (4400 метра денивелация), което е етап от Световните серии по скайрънинг. За участие в него в Банско са редица топ атлети, сред които световната шампионка Рагна Дебатс, както и българските представители в световния елит по скайрърниг Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова. Пред БНР Дизела определи за своя цел първото място, Антония - челната тройка.

Българските младежи в Бриксен

В Бриксен, Италия се провежда Европейското първенство по спортно катерене за младежи в дисциплината “боулдър”. Участват близо 300 млади катерачи от 30 европейски страни, сред тях и деветима българи. Трима българи достигнаха полуфиналите - Алекс Тоткова, Слав Киров и Ерика Велев. Алекс се класира на 9-о място, Слав - на 12-о, така че и двамата не намериха място сред шестимата финалисти в неделя. Полуфиналите във възрастовата група на Ерика са в неделя. Другите ни катерачи се класираха на следните места: Петър Атанасов - 21-во място, Димитър Русев - 24-о, Матей Мицев – 29-о, Христо Урумов – 37-о.

Владимир Павлов

Сноубордистът Владимир Павлов изчаква в момента в Базов лагер на Манаслу (8163 м) прозорец от подходящо време за атака на върха. Българинът, който иска да изкачи осемхилядника без допълнителен кислород и да се спусне от него със сноуборда си, се аклиматизира с 2 нощувки на 6370 м и достигане до Лагер 3 на 6800 м - “без особени затруднения”, както написа той. Владо пристигна в Базовия лагер на 9 септември и вече е качил екипировка, както и дъската си, по височинните лагери. За БНР той съобщи, че е валял много сняг и сега изчакват да слегне, както и шерпите да фиксират въжетата до горе.

“Чувствам се много добре, в сила. Ние сме един от първите аклиматизирали екипи и се надявам да няма много хора над Лагер 3. Валя много сняг, дори и в Базов лагер, така че сега чакаме да слегне, а също така и да се фиксират въжета над Лагер 3, защото в момента никой не се е качил по-високо”.


Другият българин, който е на експедиция в Хималаите в момента - Атанас Скатов, също съобщава за обилни снегове в района на Базовия лагер на Дхаулагири. В официалната Фейсбук страница на Скатов се съобщава, че след няколко дни лошо време и изчакване, той вече е започнал аклиматизация.

Даво Карничар

Тази седмица загина 56-годишният словенски скиор и алпинист Даво Карничар, осъществил първото цялостно ски спускане от Еверест - през 2000 г. И каква ирония на съдбата - след толкова екстремни преживявания, той е загинал в двора на дома си, като тялото му е намерено под паднало дърво. Сред успехите на Карничар са: първо пълно спускане със ски от Анапурна (през 1995 г. с брат си Андрей), спускане от Шиша Пангма (1996 г.), спускания по стръмните склонове на Алпите, като североизточната стена на Айгер и източната стена на Матерхорн.

Кшищоф Виелицки

Легенди в световния алпинизъм ще гостуват в Банско в края на ноември, когато ще се проведе традиционният фестивал на планинарското и екстремното кино Банско филм фест. Сред звездните гости са Кшищоф Виелицки, Алекс Чикон, Адам Биелицки, Алесандро Гоня, Симон Гетл. Подробности - във Фейсбук страницата на фестивала.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!