Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Ще купим американски ракети, ако условията ни удоволетворяват

Снимка: Анадолска агенция

Турция може да закупи американски ракети „Пейтриът“, ако бъдат удовлетворени условията ѝ по отношение на съвместното производство и заплащането, коментира турският президент Реджеп Ердоган преди да отпътува за Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН. Южната ни съседка вече закупи руски ракетни комплекси С-400, заради което възникна напрежение между Анкара и Вашингтон.

Турският президент отново заяви, че Анкара е завършила подготовката си за действие по протежение на цялата турско-сирийска граница.

Реджеп Ердоган отново разкритикува „очевидната“ американската подкрепа за различни кюрдски сили заради борбата им с организацията „Ислямска държава“. Той заяви, че по време на срещата си с американския президент Доналд Тръмп ще обсъждат въпроса за „неканеното“ американско присъствие в Сирия, както и за изтегляне на частите на Вашингтон оттам. По-рано Доналд Тръмп обеща да изтегли американските военни от арабската страна, но в нея все още се намират между 1000 и 2000 командоси и военни специалисти.

Турският лидер за пореден път предупреди, че със създаването на зоната за сигурност в Сирия Турция ще прочисти района от всички терористи.

Визитата на турския президент в Съединените щати за участие в работата на 74-ата сесия на Общото събрание на световната организация ще продължи до 25 септември.

Реджеп Ердоган оповести, че Анкара ще издигне опитния дипломат Волкан Бозкър за председател на 75-ата сесия на Общото събрание (от 2020 г. до 2021 г.) на ООН. Волкан Бозкър е бил кариерен дипломат, министър по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с Евросъюза и понастоящем председател на комисията по външна политика в Меджлиса в качеството му на депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В Ню Йорк Ердоган ще участва в Срещата на върха за действие за климата, на която домакин ще бъде генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и ще проведе срещи с различни чуждестранни лидери, включително и тристрана среща с лидерите на Пакистан и Малайзия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!