Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в БНР, „Турски поток“ и пускането на убиеца Полфрийман - акценти от седмицата

Снимка: Ани Петрова, БНР

След прокуратурата и Съвета за електронни медии, парламентът също се заема с кризата в Българското национално радио (БНР), свързана с безпрецедентното прекъсване на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ и временното сваляне от ефир на репортера Силвия Великова. Депутатите от БСП и ГЕРБ поискаха създаването на анкетна комисия за кризата в радиото. Проверка в БНР ще бъде направена и от Сметната палата по настояване на министър-председателят Бойко Борисов, който поиска пълна ревизия на управлението на обществената медия.

И докато генералният директор на радиото Светослав Костов обяснява спирането на ефирното излъчване на националната програма с голям технически проблем, то прокурорската проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи друго.

„Не се е налагало, каквото и да е извършване на вътрешна профилактика. Имало е пълна неограничена реална техническа възможност за излъчване“, каза Цацаров.

Националното радио може да получи глоба до 100 хиляди лева, заради петчасовото прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“. Причината е проверка на Комисията за регулиране на съобщенията, която е установила, че не са били налице основания за прекъсване на програмата. Следващото заседание на СЕМ ще бъде в петък. На него ще бъдат разгледани допълнителни факти и обстоятелства около случая.

С руска подкрепа и саудитски пари започна изграждането на нашата част от „Турския поток“. През седмицата държавната „Булгартрансгаз“ подписа споразумение със саудитски консорциум за над милиард евро. Газопроводът ще свързва турско-българската и българо-сръбската граница като се планира да е готов за по-малко от две години. По него ще се транзитира  руски природен газ през Сърбия и Унгария, до Австрия. Заложено е България да печели от транзитни такси, коментира премиерът Бойко Борисов:

Държавата обяви война на киберпрестъпността! Атаките срещу държавната администрация са ежедневни, но до момента никой не е успял да нанесе удар, подобен на този срещу приходната агенция. За бързи, но добре обмислени законодателни промени - настояват главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесът, в лицето на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. За да се справи държавата с кибертероризма са необходими по-строги санкции, а едно от предложенията е хакерите да влизат в затвора за 15 години.

Едва няколко дни след като роднини и близки на жертви на тежки престъпления излязоха на протест с призив за справедливи присъди и доживотен затвор за насилници, Софийският апелативен съд уважи молбата на австралиеца Джок Полфрийман за предсрочно условно освобождаване. Убиецът на студента по право Андрей Монов напусна Централния софийски затвор шест години и половина по-рано. Австралиецът беше под стража от 2007 г. и трябваше да излежи 20-годишна присъда. Решението за предсрочно освобождаване е мотивирано въз основа на затворническото му досие, според което той се е поправил - в затвора е научил български език и е завършил задочно висше образование.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна