Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Цанова: България трябва да се насочи към инвестиции със сериозна възвращаемост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Частните инвестиции в България са в стагнация. Фирмите инвестират малко в иновации, в технологии и в оборудване от последно поколение. В България една от всеки пет фирми инвестира в иновации. Пренебрежимо ниски са нивата на инвестиции за квалификация на персонала. По-ниската цена на труда у нас доведе до остър недостиг на работна ръка, което застрашава перспективите ни за растеж“. Това сочи проучване за инвестиционната активност в Европа, което годишно се прави от европейския фонд за стратегически инвестиции, познат като плана „Юнкер“.

Пред БНР Илияна Цанова, заместник управляващ директор на този фонд за растеж и инвестиции в Европа, подчерта, че страната ни трябва да се насочи към инвестиции, които имат сериозна възвращаемост.

„Икономиката напред се движи от добре подготвени хора в администрацията и във фабриките, страната ни трябва да бъде добра дестинация за привличане и за задържане на таланти“, каза тя в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

България добре използва плана „Юнкер“

България е в челото на страните, възползвали се от механизмите на плана „Юнкер“. От стартирането му преди четири години досега в България са осигурени над 600 високо платени работни места, като по-голямата част от тях са извън София, финансиране са получили частни фирми и банки.

„За първи път тази година имаме спечелен проект на водеща софтуерна платформа. Фирмите, които кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“, се оплакват предимно от изискванията от банките за обезпечение, които са много високи, както и от високите лихви. Планът „Юнкер“ се управлява от Европейската инвестиционна банка и е пазарно ориентиран. При нас има състезание на идеи, не на политическо лобиране“, каза Цанова.

Тя припомни, че след финансовата криза в страната ни беше отчетен отлив на чуждестранни инвеститори, но подчерта, че не е толкова важно числото на инвестициите, а качеството им и как то влияе върху икономическото ни развитие.

Кои са причините за бавен напредък въпреки милиардните инвестиции

Според Илияна Цанова главният въпрос е защо България напредва толкова бавно въпреки милиардните инвестиции, които Европа прави у нас всяка година:

„Отговорът е много прост – няма финансови инструменти на Европейския съюз, които да могат да компенсират негативното въздействие от едно недобро управление, от едно ниско качество на услугите, от една корупция“.

Цанова отбеляза факта, че България не може да бъде глобален фактор, но като член на ЕС е фактор:

„Ние седим с най-развитите икономики и държави на една маса като пълноправен член. Наш национален интерес е да работим за просперитета на ЕС. Нито една европейска страна няма достатъчна тежест днес да се конкурира самостоятелно на световната сцена с държави като САЩ, Китай, Япония. В България имаме няколко проблема, които не сме разрешили - у нас няма върховенство на закона, което означава, че има дефицит на справедливост в обществото; нямаме добре работеща и компетентна държавна администрация, което означава, че имаме дефицит в качеството на управлението на страната; не сме се научили да отстояваме правата си като общество“.

Интервюто с Илияна Цанова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна