Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обяви, че представя до дни в ООН план за сигурност в Персийския залив

Президентът на Иран Хасан Рохани (вляво) говори на откриването на военен парад в Техеран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран ще представи в близките дни в ООН план за сътрудничество за сигурността в Залива между съседните страни, заяви президентът на страната Хасан Рохани при откриването на военен парад в Техеран.

"Иран няма да позволи на никой да нарушава границите му", заяви президентът Хасан Рохани по време на церемония по случай годишнината от началото на войната с Ирак от 1980-1988 година. "Присъствието на външни сили в Залива създава несигурност за региона и за петролната индустрия", каза още Рохани в реч, излъчвана на живо по държавната телевизия.

Според него присъствието на чуждестранни сили в Залива засилва несигурността за региона и за петролния сектор. Пред преминаващата тежка бойна техника, дронове и балистични ракети и големи транспаранти с надписи "Смърт на Израел!" и "Смърт на Америка!" президентът Хасан Рохани обяви, че страната му е готова да прости на съседите си за "миналите грешки" и им "протяга ръка" за "приятелство и братство". 

Рохани за пореден път отбеляза, че страната му подава приятелска ръка на останалите страни от Залива. Имайки предвид арабските страни от Залива, с които Иран има обтегнати отношения, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), президентът на Иран допълни: „Готови сме дори да не обръщаме внимание на миналите им грешки, тъй като днес ситуацията е такава, че враговете на исляма и на региона, тоест Америка и ционизмът, искат да използват за лоши цели нашите разделения“.

За американците обаче няма място в региона, предупреди иранският лидер: "Навсякъде, където стъпиха американците и нашите врагове, те унищожиха мира – и в Афганистан, и в Ирак, и в Сирия, и в Персийския залив. Тези, които искат да припишат инцидентите в региона на Иран, просто лъжат, както винаги са лъгали. Ако наистина искат сигурност за региона, както твърдят, те би трябвало да спрат да изпращат насам бомбардировачи и всякакви други оръжия. Ако са истински загрижени за безопасността на Близкия изток, то по-добре да спрат да създават оръжейна надпревара в региона".

Напрежението в Близкия изток нарасна, след като миналата година американският президент Доналд Тръмп се отказа едностранно от споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма. През последните месеци Съединените щати засилиха военното си присъствие в Персийския залив – с ударна военноморска група, самолетоносач, бомбардировачи Б-52 и сухопътни части на саудитска територия. А в петък – дни след ракетните нападения срещу рафинерията в Абкайк, за които бе обвинен Техеран – шефът на Пентагона Марк Еспър обяви, че по молба на Саудитска Арабия, в Рияд ще бъдат изпратени допълнителни бойни части.

На сесията на Общото събрание на ООН, която започва на 24 септември в Ню Йорк, Иран ще представи план за регионално сътрудничество, наречен „Надежда“, предназначен да гарантира сигурността в района на Залива, Ормузкия проток и Оманския залив с помощта на страните от региона, посочи иранският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени