Eмисия новини
от 15.00 часа

Албания установява щетите от труса със сила 5,8 по Рихтер

ЕС предлага помощ на балканската страна за справяне с щетите от земетресението

| обновено на 22.09.19 в 18:46
Смачкани коли до сградата на Университета по геология и минно дело в Тирана след земетресението.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозина албанци в столицата Тирана и пристанищния град Дуръс не преспаха в домовете си след труса с магнитуд 5,8 по Рихтер, който рани 105 души и нанесе щети на стотици сгради, съобщи Асошиейтед прес.

Земетресението в събота следобед бе последвано от над 100 вторични труса. То нанесе щети на около 600 сгради, като прекъсна временно електричеството и водоподаването в Тирана, Дуръс и някои западни и централни райони на страната. 

По данни на здравното министерство на Албания сред пострадалите няма тежко ранени, те са настанени в болници в Дуръс и Тирана. Албанските власти съобщиха, че земетресението е било последвано от серия вторични трусове. Около 500 души са прекарали нощта във временни убежища от страх да се върнат по домовете си. Експерти посетиха днес пострадалите сгради, за да установят размера на щетите, и осигуриха допълнителни палатки за подслон на гражданите. 

Премиерът Еди Рама отложи потеглянето си за Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН.

Европейският съюз предлага помощ на Албания за справяне с щетите от силното земетресение, което вчера разтресе балканската страна. При бедствието бяха ранени над 100 души и бяха нанесени щети на стотици сгради

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Албания, съобщиха от Министерството на външните работи. Посолството на България в Тирана препоръчва на българските граждани, пребиваващи и пътуващи в страната, да бъдат предпазливи и да се осведомят подробно за актуалната обстановка. Посолството е в непрекъснат контакт с официалните албански власти и следи ситуацията, съобщават още от външното ни министерство.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Тирана на дежурните телефони: +355 42 233 155 и +355 42 232 906.

Още от

Мощни бури удариха Северна Италия

публикувано на 22.10.19 в 13:03