Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще подкрепи създаването на анкетна комисия по случая „БНР“

Според Тома Биков трябва дискусия за промени в остарелия Закон за радиото и телевизията

Снимка: БГНЕС

„ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за създаване на анкетна комисия, която да изясни картината със случващото се в БНР... Трябва промяна в Закона за радиото и телевизията, тъй като той е от 1999 година и в него има неща, които не са актуални на времето, а част от тях са и причина за тежкото финансово състояние на БНР и на БНТ“. Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

Той поясни, че една анкетна комисия има единствено функцията да изследва определен проблем и през нея не могат да се издават присъда или да се провежда разследване. Според Биков е добре депутатите да се възползват от възможността чрез такава комисия да получат информация по случая от всички страни:

„И двете страни в казуса не казват нищо конкретно, а в публичното пространство остават само тези обвинения, че някой се опитва да управлява задкулисно“, каза той.

В предаването „Неделя 150“ Тома Биков поясни, че когато се говори за независимост, то тя става уязвима, когато една медия има големи дългове.

Според депутата всеки може да се изкушава да оказва влияние върху БНР, но подобна тенденция трябва да бъде пресечена.

Биков очаква, че казусът „БНР“ може да положи  основите на разговор, който да приключи с резултат, а именно промяна в Закона за радиото и телевизията.

Интервюто с Тома Биков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!