Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общоградско честване в Перник за Деня на независимостта

Снимка: архив

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки и с празнично шествие в Перник беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

С обявяването на независимостта категорично и безапелационно българската държавност заявява присъствието и позициите си на европейската карта, каза в приветствието си към перничани кметът Вяра Церовска и подчерта, че за нас днес този акт носи силен национален заряд.

„Независимостта е в  уроците на миналото, за да бъдем  достойни следовници на идеите на нашите възрожденски и следосвобожденски деятели и радетели за България. И днес трябва да помним колко важно е националното обединение и единството", каза кметът.

В празничното си слово областният управител Ирена Соколова заяви, че "111 години след паметния ден на независимостта, е време да разпознаем истински стойностните национални завоевания и да обединим общите си сили за изграждането на свободна и просперираща България в политическото и духовното пространство на обединена Европа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени