Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авигдор Либерман няма да подкрепи нито Нетаняху, нито Бени Ганц за премиери на Израел

Авигдор Либерман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият военен министър на Израел Авигдор Либерман заяви, че няма да подкрепи нито Бенямин Нетаняху, нито Бени Ганц за следващи премиери на страната. Повече по темата слушаме от редактора. 

Коментарите на бившия военен министър идват след започналите консултации за съставяне на нов кабинет при президента Реувен Ривлин. Той ще проведе отделни срещи с всички партии, представени в парламента. Предвидено е те да продължат и в понеделник. 

Не е сигурно, че който и да получи задачата да сформира кабинет, ще успее да направи коалиция, коментира по-рано Франс прес. 

Центристката партия на бившия армейски началник Бени Ганц получи най-много места в 120-членния парламент – 33. Това е с 2 повече от дясната "Ликуд" на премиера Нетаняху. 

Миналата седмица Нетаняху призна, че няма да успее да състави дясна коалиция, както се надяваше. Той призова Ганц да се присъедини към него в правителство на обединението. От партията на опонента му обаче отхвърлиха предложението.

Франс прес допуска, че решението на арабските партии може да се окаже решаващо за съставянето на кабинета. Агенцията припомня, че последния път, когато това е ставало, е било през 1992 година. Малко след това Ицкак Рабин подписа договорите от Осло с палестинците и започна мирен процес. 

Бенямин Нетаняху е най-дълго управлявалият израелски премиер. Той се задържа на власт като министър-председател общо 13 години. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна