Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон:

Ускоряващите се промени в климата засилват натиска за повече усилия по проблема

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Не е изненада за никого, че американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на срещата на върха, с която ООН поставя на преден план въпросите на климата. Но там ще бъдат други лидери. Лидерите по този жизнено важен въпрос за планетата ни ще бъдат френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел“. Това каза пред БНР д-р Асен Асенов, преподавател по международна икономика в Американския университет във Вашингтон.

Асенов подчерта, че промените в климата се ускоряват и затова има натиск усилията за спасяването на планетата ни да се увеличат и постигането на целите от Парижкото споразумение да бъдат удвоени.

„Американските компании съзнават, че ако не се включат в технологичните промени и в зелената революция, ще загубят конкуренция в света. Ако светът си е поставил нови стандарти за емисиите, а американските компании не ги следват, то никой няма да купи тяхната продукция. В този смисъл има разминаване между политическите декларации на Доналд Тръмп и реалността на икономическия живот“, допълни Асен Асенов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му четвъртата технологична революция ще промени начина на производство.

„В това отношение Китай ще бъде един от лидерите. Русия няма избор, трябва да трансформира икономиката си, защото климатичните промени ще ударят и нейната територия“.

Днес по време на срещата в Ню Йорк се очаква около 60 държави да обявят конкретни планове за намаляване на вредните емисии.

Интервюто с д-р Асен Асенов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени