Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Какво прави темата за приватизацията в един закон за публичните предприятия

Синдикатът очерта последствията след отпадането на забранителния списък за приватизация в структуроопределящи сектори

Пламен Нанков
Снимка: БГНЕС

Критики към готвените промени в Закона за публичните предприятия бяха отправени от КНСБ, след като парламентарната икономическа комисия отхвърли предложението работниците да имат право да контролират дружествата, в които работят. На заседанието беше поставен и въпросът за сливането на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол с Българската агенция за инвестиции, както и това - държавната политика по отношение на публичните предприятия да бъде определяна от Министерския съвет, а не от Народното събрание.

Основният мотив за появата на този законопроект е намерението на правителството за присъединяване към валутния механизъм ERM II, към банковия съюз и членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за което едно от необходимите изисквания е да се направи закон за публичните предприятия, който да отговаря на основните принципи на организацията.

"Но какво прави темата за приватизацията в един закон за публичните предприятия", попита в предаването "Преди всички" Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ.

Какви последствия ще има отпадането на забранителния списък за приватизация в структуроопределящи сектори преди гласуването на второ чете на законопроекта за публичните предприятия? Отговор на този въпрос можете да чуете в интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна