Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган убеждава US сенатор, че иска „по-стратегически“ отношения със САЩ

Реджеп Ердоган (в средата) разговаря със сенатор Линдзи Греъм (вляво) в Ню Йорк, като на срещата присъства и Мевлют Чавушоглу.
Снимка: Президентство на Турция

Надежда за „по-стратегически“ отношения между Съединените щати и Турция и за връщане на Анкара в програмата за самолетите Ф-35 е изразил американският сенатор Линдзи Греъм след среща с турския президент Реджеп Ердоган снощи.

Турският президент Реджеп Ердоган се е срещнал с републиканския сенатор от Южна Каролина в Ню Йорк вчера вечерта. Според Линдзи Греъм Турция е важен съюзник на Вашингтон в целия район на Близкия изток.

На продължилата около 40 минути среща е присъствал и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Сенатор Греъм е считан за един от влиятелните републиканци и за съюзник на президента Доналд Тръмп.

Турското участие в програмата за закупуване и производство на американските бойни самолети от последно поколение беше замразено от Конгреса след като Анкара закупи руските ракетни системи С-400.

По време на телефонния разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и регионални въпроси, се казва в разпространеното от турския президентски отдел по комуникациите съобщение. В двустранен план Анкара настоява Вашингтон да екстрадира проповедника Фетхуллах Гюлен, а сред регионалните въпроси водещо място заемат плановете за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия на изток от р. Ефрат и ситуацията в Идлиб.

Очаква се президентите Ердоган и Тръмп да се срещнат в следващите дни по време на сесията на Общото събрание на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени