Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Полина Лъжанска:

Въпреки говоренето за рака на гърдата профилактичните прегледи у нас са малко

На 29 септември в София ще се проведе маратонът Race for the Cure

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Страхът от смъртта е първото чувство, което изпитват жените, когато чуят диагнозата рак на гърдата. Това е естествено, но не е оправдано, тъй като това заболяване се води лечимо, ако е хванато на време, а дори и при метастази. Въпреки че у нас се говори много по темата, реално извършените профилактични прегледи не са много“. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Полина Лъжанска, един от инициаторите на сайта CancerCare.bg и на благотворителния маратон Race for the Cure.

Зад благотворителното спортно събитие „Бягам за теб“, посветено на борбата с рака на гърдата, стои фондация „Победи рака“. Всяка година в последната неделя на септември над 1 млн. души се събират в над 140 града в света, за да отпразнуват живота. На 29 септември София ще бъде един от 20-те европейски града, в които ще бъде отбелязана инициативата, която обединява жените с най-често срещания вид рак. Маратонът Race for the Cure - 5 км бягане и 2 км ходене, ще се проведе в Южния парк.

„Всяко едно събитие, насочено към информиране на хората за превенция и профилактика, може да промени обществото. Обединяването на хората ни сплотява като психология. Когато една позитивна кауза ни обединява, е много полезно за нас като общество“, допълни д-р Лъжанска.

По думите ѝ в България нещата са много усложнени, докато се стигне до посещението при онколог, още като се почне от профилактиката.

„Има някакъв хаос. Нямаме държавна политика по отношение на профилактиката и превенцията. Но онкологичното лечение у нас е на световно ниво“.

Сред популярните имена, които ще се включат в благотворителния маратон Race for the Cure, са Нели Петкова, Jeremy?, Нели Рангелова, Светла Иванова, Стефан Илчев.

Нели Петкова сподели пред „Хоризонт“, че когато се запознавала с кампанията, прочела, че 4000 българки годишно са диагностицирани с рак на гърдата:

„Това ме изплаши като жена и като майка и ме накара да реша, че трябва нещо да се направи. Искам да бъдем позитивни и да обединим сили, за да помогнем на болните жени да разберат, че не са сами в борбата“.

Интервюто с Полина Лъжанска и с Нели Петкова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна