Eмисия новини
от 09.00 часа

„Заедно“ – лирика на Евтим Евтимов и на Романьола Мирославова

2
Снимка: pixabay.com

„Липсата на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова се усеща осезаемо. Те печелеха с поезията си, която влиза в сърцата на всички. Хората ги обичаха и като личности, не само като творци“. Това сподели в предаването „Преди всички“ Пламен Тотев от издателството, което пусна на пазара сборника „Заедно“ с лирика на една от емблематичните двойки в българската литература. Книгата съдържа над 120 стихотворения, половината от които са нови.

Тотев разкри, че някои от стиховете са били в много варианти и той е трябвало да избере по един, а някои от ръкописите са били трудни за разчитане.

„Посегнах към тези стихове като към реликва, като към нещо, което остава. В последните години в тяхното творчество освен любовта имаше и по-екзистенциални и по-философски проблеми... Текстовете в книгата си кореспондират – на разтвора от лявата страна са стихове на Романьола, от дясната на Евтим. И има връзка между тези стихотворения като тема, като проблем“.

Пламен Тотев довери и мъдростта, която е наследил от приятелството си с Евтим Евтимов: „Отминавай! Отминавай злото и продължавай нататък“.

Интервюто с Пламен Тотев можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Още от