Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончо Токмакчиев: Приех да стана кандидат на Партията на зелените като заемане на гражданска позиция

Тончо Токмакчиев
Снимка: Иван Русланов

След години на безпощадно иронизиране на политиците Тончо Токмакчиев се включва в битката за кметския стол в София. В предаването на "Хоризонт" "12+3" той коментира смяната на професията актьор с тази на политик:

"Аз това явяване не го приемам като влизане в политиката, а като заемане на гражданска позиция. Приемам ангажимента да стана кандидат на Партията на зелените като присъствие на гражданите в управлението. Съгласих се много бързо, защото това не противоречи на моите принципи и на моите идеи. Имал съм и други предложения, но споделям идеите на партията на Партията на зелените. Тя не е куха структура, а в същото време не е партия, която участва във властта", каза актьорът. 

Токмакчиев смята, че в общинските съвети и въобще в управлението на общините трябва да има и хора с различни свободни професии: "Невинаги дългите партийни листи са добър избор за една община. Общините не трябва да бъдат заложник на големите партии в държавата. За общините са нужни практични и бързи решения".

Дамския двубой за София Токмакчиев коментира така: "Винаги в началото на такива кампании основните играчи са на големите партии. До изборите, в края на краищата, остава един месец. Дотогава може да се случат много неща. Има и други кандидати".

Актьорът няма да разчита само на популярност, но подчерта: "Добре е кандидатите, които поемат обществен ангажимент, да бъдат разпознаваеми. Аз от 30 години съм в устите и пред очите на хората. Постоянно съм коментиран. Това не ме притеснява. В продължение на толкова години съм правил телевизионни предавания. Хората уважават моя труд – искам да се преборя за тяхното доверие". 

Освен актьор съм бил и продуцент, отговори Токмакчиев на въпроса дали би се справил с управлението: "Управлението на една държава, на един град не е по-силите само на един човек, а е по силите на един екип.

Запитан дали има готов екип, актьорът каза: "Екип се създава, когато имаш работа" – и даде за пример Роналд Рейгън: "Да не гледаме иронично към актьорите – ето Рейгън е един от най-успешните американски президенти – който успя в рамките на два мандата да събори комунизма".

Визията си  а София Токмакчиев очерта така: "В последните години София се развива доста динамично, но в очите постоянно влизат някакви конфликти – например "Графа". София трябва да се превърне в град, в който не се използва пластмаса. Това е един от големите проблеми в света и в Европа. За мен София трябва да бъде децентрализирана. София не е само централната част. Проблемите на районите са различни. Някои райони нямат канализация, имат проблеми с тока. Трябва да се реши проблемът с Витоша. Този град е възникнал благодарение на минералните води и на мястото, където се намира – планината... Липсата на една такава структура като БКС – за всеки битов проблем трябва да се обявява обществена поръчка, което бави".

Има място в българската политика за актьори, музиканти, лекари, адвокати и всякакви професии. "За мен хората, които участват в политиката, трябва да бъдат хора с позиции и да бъдат доказани професионалисти", подчерта актьолът. 

Токмакчиев оцени шансовете си като много добри и каза, че се вижда и на балотаж.

Интервюто на Даниела Големинова с Тончо Токмакчиев за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени