Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Сечанова: Танцът ни създава усещане за съвкупност между земята и небето

Боряна Сечанова
Снимка: БГНЕС

„Ние имаме нужда да излезем от битовото си състояние и когато танцуваме, създаваме тази аура на вибрации около себе си, от която протичат тези реакции, които ни правят щастливи“. Това сподели в предаването „Преди всички“ Боряна Сечанова, хореограф и директор на балет „Арабеск“ в навечерието на новия сезон.

По думите на хореографа „танцът ни създава усещане за съвкупност между земята и небето“:

„Когато публиката остане индиферентна, танцът не ѝ носи удоволствие, но когато е част от това, което се случва на сцената, тогава усещането за съпреживяване се превръща в най-важното нещо… Хореографията всеки път тръгва по различен начин - от музиката, от сюжета. Ние сме част от сложна социална система, тоест танцовото изкуство не е изолирано от другите изкуства. То е много социализирано“.

Първата премиера за новия сезон на балет „Арабеск“ е на 4-ти октомври – „Опера Diva“, вдъхновена от трагичните персонажи на жените от прочути опери, които дават всичко за любовта и принасят най-високата жертва – живота си.

„Опера Diva“ е не само удоволствие за слуха, но и за визията. Това е възможност на изключителното филигранно майсторство на танцьорите. Това е спектакъл, в който се преплитат съвременното танцово изкуство, класическата музика, съвременната визия и класическият танц. Когато един спектакъл действа толкова широко на нашите сетива, тогава преживяването е много пълно“, каза още Сечанова.

Интервюто с Боряна Сечанова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна