Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази с "Годишните времена" на Вивалди и Пиацола в една вечер

Веско Пантелеев-Ешкенази
Снимка: БГНЕС

Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще свири "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола в зала "България" на 24 септември като солист и диригент на Плевенската филхармония.

В една концертна вечер ще бъдат представени забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на 18 в Италия – изящна и поетична, която ни разказва за природата, и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина.

Дълги години свирех "Годишните времена" на Вивалди, но открих тези на Пиацола и разбрах колко се допълват, въпреки че са от различни епохи и стилове, каза Ешкенази. Бях изключително въодушевен, бързо научих времената на Пиацола и планирах да изпълнявам двете творби едновременно, разказа музикантът.

Програмата започва с "Пролет" от Вивалди, след това "Лято" от Пиацола, после "Лято" от Вивалди, "Есен" от Пиацола и така нататък, докато завърши с "Пролет" на Пиацола. Според Васко Ешкенази, слушателите повече познават музиката на Вивалди, но остават запленени и от дълбоките чувства, които описва Пиацола.

След изявите си в България виртуозният цигулар има ангажименти в Амстердам, след това - турне в Япония със своя оркестър. Той разкри, че се подготвя да празнува юбилей догодина - през март в НДК, в родния си град София. С Плевенската филхармония и с приятели ще отбележи празнично своята 50-годишнина. В концерта ще участва и пианистът Людмил Ангелов, ще има и поп артисти, защото е работил с тях през годините, а диригент ще бъде Мартин Панталеев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна