Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 000 българи избраха Велико Търново за туризъм през трите почивни дни

Най-предпочитаното място от туристите – крепостта „Царевец“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 10 хиляди българи избраха Велико Търново за туризъм през трите почивни дни за Независимостта, показват неофициалните справки на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Регионалния исторически музей. Какво привлича туристите в историческата и духовната столица на България и каква е оценката им за града и неговите туристически услуги.

Велико Търново по традиция е център на националните чествания за Независимостта и винаги празникът е съпроводен с богата културна и развлекателна програма, която допринася за засилване на интереса на туристите. Разнороден е профилът на туристите, които идват във Велико Търново, коментира Снежана Иванова от Регионалния исторически музей, която от дълги години посреща посетителите в най-предпочитаното място от туристите – крепостта „Царевец“.

„От цял свят идват туристи, разбира се, българският поток е сериозен, нашите съседи от Румъния. За самия сезон имаше екзотични туристи – от Кюрасао, от Науру. Най-различни са туристите като манталитет и усещане. Има тип пътешественици, има интелектуални туристи – професори, археолози, хора на културата и изкуството. Има хора, особено нашите съседи от Румъния, които просто идват да видят България и от чисто любопитство. Посланието ми е да обръщат повече внимание на културата, да обърнат внимание не само на физическата красота, а и на това, което се крие зад нея, на тази хилядолетна, богата история и духовност, която Търново може да даде на всички“.

През празничните дни старинната улица на занаятите във Велико Търново за девети път домакинства фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“, градът приема Международния фестивал на военните духови оркестри, за празника се излъчват 3D светлинно звуково шоу, както и емблемата на Велико Търново – аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“, има много концерти и детски празници, както и безплатни туристически разходки с беседи по знаковите места, свързани с Независимостта. Много семейства доведоха децата си във Велико Търново:

„Дошли сме да видим Царевец, все пак исторически град, във връзка с празника. В Търново ме впечатляват хубавите сгради, Царевец, Балдуиновата кула, исторически и прекрасен град. Не всичко може да бъде написано в учебниците, но като го видим на живо, е по-вълнуващо. От Казанлък сме, дошли сме тук, за да покажем на децата тази величествена крепост, да се запознаят с историята и да я уважават. Туристическите услуги във Велико Търново са на ниво. Туристическият продукт има потенциал и бъдеще. Духът ти тук се приповдига и се чувстваш по-значим и българин“.

Освен с изисквания към хотелите и ресторантите, които се напълниха до краен предел по празниците и се наложи туристите да нощуват в близките градове, изискванията на гостите на Велико Търново се увеличават и към предлаганите сувенири. Китайското производство се търси все по-малко, разказва Емилия Великова, търговец на сувенири:

„Козметиката с българската роза купуват много чужденците. Българите купувам малко по-евтини неща като магнитчета и тениските, които са много хубави. Всичко, всичко се купува. Много се интересуват, много държат, когато купуват нещо българско, да пише на кирилица, а не на латиница. Търсят българските стоки. Търсят ръчно изработено, но дотам, до колкото могат да си позволят, защото е малко по-скъпо от останалото“.

Освен културно-исторически туризъм, Велико Търново предлага и сватбен туризъм. На празника имаше 6 сватби. Семейство Рада-Мария и Иван Косеви са от Габрово и се венчаха във Велико Търново. Казват, че не са търсили символиката на Деня на независимостта, а изборът им е свързан с историческото значение на старата столица:

„Харесваме много Велико Търново, нашите кумове са от тук, често сме гости на града. Харесва ми, че е исторически град и стара столица на България и има историческо значение“.

„Пожелаваме си дълъг семеен живот, нашата връзка датира от 15-18 години, имаме даже две деца“.

Културно-историческият туризъм отбелязва ръст от 15%. Това заяви във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова и поясни, че той е ключов за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. Успешно се развиват деветте български културно-исторически дестинации, като при някои от тях има 100% ръст на посещаемостта, коментира министър Ангелкова, а за Велико Търново заяви:

„Велико Търново е един изключително добър пример за туризъм като цяло. Голяма част от международните туристи, които и по река Дунав чрез круизния туризъм посещават страната, основно включват Велико Търново в своите маршрути. Това, което се предлага като услуги, мисля, че е изключително добро. Разбира се, има много какво да се желае, особено в някои места за настаняване, където, когато получим сигнали, винаги реагираме и се надавам браншът, защото това изцяло зависи от собствениците на хотели и ресторанти, да обръща внимание върху услугите и качеството, което предлага“.

В края на този месец приключва общественото обсъждане на стратегията за развитие на културно-историческия туризъм до 2030 година. Все още не е ясно на какво финансиране ще се разчита за развитие на това направление в туризма.

Репортажа на Здравка Маслянкова за предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна