Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на бизнес климата в Германия през септември

През септември бизнес нагласите в Германия се подобриха слабо за пръв път от март насам, но при влошаване на бизнес очаквания в бъдеще до 10-годишно дъно, показват резултати от  последното проучване на немския икономически институт Ifo, които вероятно ще подсилят опасенията, че най-голямата европейска икономика се намира в техническа рецесия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през септември до 94,6 пункта от многогодишното дъно през август от 94,3 пункта (най-ниско ниво от 2012-а година насам) и при очаквания за малко по-слабо подобрение до 94,5 пункта.

"Низходящата тенденция само си взима почивка", коментира днешните резултати президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Първото слабо повишение на Ifo индекса от месец март насам се дължи в най-голяма степен на подобрение на индексът, измерващ текущите бизнес условия, като той нарасна до 98,5 пункта от 97,3 пункта през август. В същото време обаче индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца продължи да се срива през септември до 90,8 пункта от 91,3 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юни 2009-а година насам.

Поредно влошаване бележи индексът на бизнес климата в промишления сектор (спад до ново многогодишно дъно от -6,4 пункта спрямо -6,0 пункта през август), като компаниите в този важен за германската икономика сектор остават песимисти както относно текущия им бизнес, така и по-отношение на техните очаквания за следващите месеци.

Бизнес климата в сферата на услугите обаче отбеляза значително възстановяване спрямо предходния месец (отскок на съответния Ifo подиндекс до 16,6 от 13,3 пункта), като доставчиците на услуги бяха значително по-доволни от текущата бизнес ситуация при подобряване и на техните перспективите за следващата половин година.

Бизнес климата в областта на търговия отбеляза поредно понижение (спад на съответния подиндекс до -3,7 от -2,4 пункта), докато в строителството беше отчетно подобрение на бизнес нагласите (до 22,2 от 21,5 пункта) най-вече в резултат на по-оптимистичните очаквания на мениджърите за следващите шест месеца.

"Това не е началото на промяна в негативната тенденция, тъй като забавянето само си взема почивка", коментира днешните данни пред Ройтерс главният икономист на Ifo Клаус Волрабе, добавяйки, че не се наблюдават признаци за подобряване на германската индустрия, която остава в рецесия.

Според него последните решения на ЕЦБ за по-нататъшно облекчаване на паричната и лихвената политика вероятно няма да окажат положително краткосрочно влияние върху икономиката на Германия. Той също така отбеляза, че неотдавнашното покачване на петролните цени е довело до влошаване на бизнес нагласите в немската химическа индустрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени