Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев пред ООН: Диалог между държавните лидери може да реши конфликтите

| обновено на 25.09.19 в 01:37
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова за всеобхватен подход, широк набор от инструменти, колективни действия и осигуряване на благоприятна среда за изпълняване на целите на устойчиво развитие. В ООН Радев посочи и като тревожна тенденцията за покачване разходите за отбрана.

Президентът говори за недоверия между страните и заяви, че годишният ръст на разходите за отбрана е показателен за това, че средата на сигурност не се подобрява.

„Устойчивото развитие може да бъде постигнато единствено при наличието на по-ефективен глобален механизъм за сигурност, който насърчава диалога и многостранната дипломация, които напоследък са изложени на силен натиск.“

Радев също защити концепцията за „отворена наука“ и научното сближаване и обърна внимание на особеностите на дадено общество.

„Умението да се разчетат специфичните културни кодове на „другите“, както и тяхното обществено значение, би довело до по-доброто разбиране на социално-политическите процеси и мотивацията на обществата.“

Днес българският държавен глава се очаква да разговаря с колегите си от Палестина и Черна Гора. Речта му пред световните лидери от трибуната на Общия дебат е в четвъртък.

Очакванията към 74-ата сесия на Общото събрание на ООН са за постигане на съществен напредък за превенция и справяне с конфликтите и повишаване на общата сигурност в света, но реалността трудно покрива тези очаквания, заяви президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за изострената реторика и средата на сигурност в Персийския залив, Радев изрази надежда направените предложения от президента на Иран за деескалация и вижданията, които имат САЩ и другите партньори, да доведат до реално намаляване на напрежението и да се избегне нов потенциален конфликт в региона на Близкия изток.

Помолен да коментира призивите на политически лидери за сключване на нова ядрена сделка с Иран, президентът посочи, че ЕС вече е изразил ясна позиция със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и той следва да се изпълнява. По думите на държавния глава, ако този план бъде неглижиран, това означава да се върнем към изходна точка и да вървим към ускорен и опасен курс към ядрено въоръжаване в региона на Близкия изток.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!