Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС и европарламентът одобриха Кьовеши за главен прокурор

| обновено на 25.09.19 в 01:47
Снимка: БГНЕС

Преговорни екипи на Европейския парламент и Съветана Европейския съюз се споразумяха румънката Лаура Кьовеши да стане първият европейски главен прокурор. Предстои кандидатурата да бъде формално одобрена от пълния състав на двете институции.

За да заеме поста си Лаура Кьовеши, споразумението трябва да бъде официално одобрено от двете институции. Преговорите между Съвета и Европейския парламент продължават от пролетта. Преговарящият екип на Европейския парламент подкрепя Кьовеши от самото начало, въпреки противопоставянето на Съвета. 

Председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар определи избора като "перфектен" и добави, че Кьовеши ще бъде една от силните водещи фигури в ЕС от този момент".   

Очаква се Кьовеши да встъпи в длъжност в края на следващата година. Европейската прокуратура ще разследва и изправя пред европейското правосъдие заподозрени в злоупотреби с бюджета на ЕС като корупция или трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът може да се разшири и да включва разследване на заподозрени за тероризъм. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!