Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският театър открива новия творчески сезон с Артър Милър

Бургаският театър "Адриана Будевска" открива новия творчески сезон с премиера на "Последният янки" от Артър Милър. Режисьорът Николай Ламбрев - Михайловски твърди, че американският драматург звучи още по-актуално днес в посланията си за самотата и зависимостите, в които ни поставят връзките и любовта.

За Артър Милър - още от автора на постановката: 

„Артър Милър е много поставян в България, един изключителен драматург, познат и с много сценарии за филми и най-любопитното за него, живял е с изключителната Мерилин Монро... Защо се обърнах точно към него в този творчески период? Обикновено избирам текстове, които отговарят на моето състояние на духа в момента, вълнуват ме и ме интересуват, а когато мен ме интересува, истински вярвам, че така ще заинтригувам и актьорите, и публиката по-искрено… Театърът е едно споделяне на тревоги и вълнения и сега точно Артър Милър ми дава този шанс с измеренията между мъжа и жената, заложени като основа на този спектакъл. Разбира се, тук го има и проблемът с последния - истински, оцелял, вярващ янки, затова се отнася за всеки един последен – Дон Кихот, който все още вярва в светлото бъдеще, например, а не в това, което е тук и сега… А светлото бъдеще, в което всички се вричахме, се оказва илюзия. На системата пък изобщо не ѝ дреме за никого“.

Светлото бъдеще и американската мечта ще потърсят актьорите Тихомир Благоев, Невена Цанева, Николай Стоименов, Аглика Бояджиева и Теменуга Тодорова тази вечер от 19.00 часа. Следващото представление е на 9 октомври.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени