Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години дипломатически отношения между България и Италия

Тази вечер, в българското посолство в Рим ще се честват 140 години от началото на дипломатическите взаимоотношения между Италия и България. Официално, те датират от 1879 г.

Вековната дипломатическа и приятелска връзка между Рим и София ще бъде тържествено отбелязана в българското посолство в италианската столица. Ще присъстват италиански депутати и сенатори като Пиер Фердинандо Казини, Симона Виетина – депутат и председател на двустранната парламентарна секция за приятелство Италия-България, висши представители на външното министерство на Италия и много други официални лица както и представители на българската общност.

Културната програма включва изпълнения на народния певец Николай Славеев, заедно с гайдарския състав „Войводите”. Оперетният певец Ивайло Гюров, освен класически арии, ще изпее и една от най-великите български песни – „Ако си дал” на Емил Димитров.

Интересен факт е, че дипломатически взаимоотношения на Италия с българските земи е имало още преди Освобождението им от османско господство: в Русе, Пловдив и София е имало италиански консулства.

Най-популярен и свързан с нашата история е вицеконсулът Виторио Позитано, участвал в спасяването на София от пожар по време на Руско-турската война.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!