Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гугъл“ отказва да плаща на издатели във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Гугъл“ няма да плаща на издатели във Франция, за да показва тяхно съдържание, а вместо това ще промени начина, по който статиите се показват в резултатите от търсене, заяви днес високопоставен представител на компанията, предаде „Политико“.

Съобщението му изненада издателите, които се надяваха да получат повече пари от технологичния гигант за показване на тяхно съдържание по силата на нов регламент на Европейския съюз, който Париж първи транспонира в националното си законодателство.

„Не приемаме плащане от никой, включен в резултатите от търсене. Продаваме реклами, а не резултати от търсене и всяка реклама в „Гугъл“ е ясно отбелязана. Поради това също не плащаме на издатели, когато хората кликнат на техните линкове, излезли при търсенето“, заяви Ричард Гинграс, вицепрезидент за новините на „Гугъл“.

Франция засега е единствената страна, която е транспонирала директивата, която ще влезе в сила през октомври. Тя позволява на пресата да иска пари от платформи като „Гугъл“ или „Фейсбук“, когато се показва нейно съдържание онлайн.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени