Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев, ЕКИП: Кърджали е с най-проблемни финансови показатели

Снимка: Колаж: Полина Тодорова

До голяма степен кандидатите за кметове и общински съветници в предстоящите избори нямат представа какви са наистина проблемите на градовете. Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), който днес ще представи най-новия си доклад за икономическото състояние и развитие на малките областни центрове в България.

Става въпрос за 8 общини, които са най-малките общини и областни центрове – Монтана, Ловеч, Разград, Търговище, Кърджали, Кюстендил, Смолян и Силистра.

„Това са общините с най-малко градско население, които са и областни центрове. В много отношения някои от тях са и най-изоставащите общини. Данните показват, че за последното десетилетие те по-скоро изостават от развитието на страната, т.е. останалата част от българската икономика расте по-бързо. …преди да говорим за някакви решения, първо трябва да знаем какви са сериозните проблеми, а ние дори това не знаем в повечето случаи. Виждаме този доклад като първа стъпка с надеждата да инициираме една по-сериозна и трезва дискусия с реални факти и данни по темата, а не да се спекулира чрез политическа демагогия“, посочи Вулджев в предаването „Преди всички“.

Причините

Самите общини нямат толкова инструменти, за да стимулират икономическия си растеж, отбеляза той и добави:

„Там, където има сравнително добър икономически растеж, това ясно си личи, например в общини като Монтана и Смолян. Там се вижда, че те усвояват много повече еврофондове – това е един от основните инструменти. В останалите аспекти на общинската политика разликите не са толкова значителни“.

Според него един от инструментите, чрез които общините биха могли да имат повече гъвкавост и да се развиват, е да се проведе данъчна централизация.

Анализът на ЕКИП покрива всички основни отрасли. Според него най-задлъжнялата община е Смолян, като през последните две години се наблюдава спад в дълга. Общината с най-проблемни финансови показатели е Кърджали, посочи още Вулджев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна