Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в защита на свободата на словото пред БНР

АЕЖ иска международно разследване на казуса "БНР"

| обновено на 26.09.19 в 13:39
2
Журналисти от БНР и от други медии, общественици и граждани се включиха в живата верига до Телевизионната кула до сградата на Националното радио в защита на свободата на словото
Снимка: БГНЕС

Около 300 журналисти, публични личности и граждани се включиха в протест в защита на свободното слово. Той се проведе пред БНР, под наслов „Да дадем сигнал“. Протестиращите образуваха жива верига от радиото до телевизионната кула. 

Първоначално 111 журналисти, общественици и граждани се обединиха в защита на свободата на словото в жива верига между сградата на БНР и Телевизионната кула. Числото е символино и е препратка към 111-ото място, което страната ни заема по свобода на словото според организацията "Репортери без граници". Организатор на протеста е Асоциацията на европейските журналисти в България. Ето какво казаха протестиращите от живата верига:

"Иван Радев се казвам, от Асоциацията на европейските журналисти. Сигналът се отправя към институциите, които трябва да си свършат работата; Не трябва случаят с БНР да бъде затварян; Към Съвета за електронни медии, който заседава утре, към властите като цяло, които трябва да осигурят разследване за истинските причини за спирането на сигнала в онзи злополучен петък, 13-и.

"Тони Николов съм - главен редактор на отдел "Културен" на списание "Култура". Свободата на словото предполага свободата на израз и правото да задаваш въпроси, защото когато не се задават въпроси, в обществото настъпва мълчание.

"Цветомир Семов, журналист. Случващото се в радиото е тревожен сигнал, който не трябва да бъде подминаван".

"Теодора Бързакова. Журналсит съм в "Свободна Европа". Медийната среда в България е абсолютно на дъното в момента и е време обществото да разбере, че ако нещо не се направи, няма да се промени нищо".

Кристина Христова, член на АЕЖ каза: "Сигналът, който отправяме, е на първо място към обществото, че нещо не е наред в БНР, в медиите като цяло и това, което не е наред – че някой оказва натиск“.

Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ: "Искам да подчертая, че сезираме Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и ние тези дни чакаме и тяхната официална позиция“.

Лили Границка от "Медиапул": "Даваме сигнал, че така повече не може да продължава. Писнало ни е“.

Къдринка Къдринова: "Трябва да се стресне нашето общество, защото това, което се случва не само в БНР, въобще в цялата журналистическа гилдия е изключително притеснително и опасно".

Евгений Дайнов, професор по политически науки и рок музикант. "Трябва да бъдат обезвредени медиите и трябва да бъдат обезвредени недоволните, тоест аз съм тук от чувство за самоотбрана. Отпор в България винаги се получава и слава Богу“.

111 протестиращи се включиха в живата верига като символиката. 111 е мястото, което България заема по свобода на словото според класацията на "Репортери без граници“.

В предаването „Преди всички“ Иван Радев от АЕЖ посочи по-рано, че акцията е символична:

„Искаме да покажем, че сме готови да пренесем, ако трябва и на ръце, този сигнал – сигналът на свободното слово. Не може заглушаването на свободата на изразяване да остава без последствия. Живата верига пак е метафора – смятаме 111 души да се наредим през 10 метра, за да обхванем цялото разстояние. 111 – това е мястото на България в двете поредни класации за свободата на словото на „Репортери без граници“.

АЕЖ настоява за международно разследване на спирането на сигнала на Радиото

“Проверката от главния прокурор Сотир Цацаров беше възложена на заместника му и единствен кандидат за наследник на поста Иван Гешев. Няма как, когато се твърди, че натискът идва точно по тази линия, да се възложи проверка на същия прокурор. Няма как някой да разследва сам себе си. ...Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни Иван Радев. 

Според нашите юристи са налице основания за отстраняване на генералния директор на БНР от СЕМ, отбеляза журналистът и попита:

„Какво повече трябва да направи генералният директор, за да има хипотетична възможност да бъде отстранен от тези, които са го назначили?“.

Иван Радев смята, че проверката не трябва да спира до това, че не е имало техническа причина за прекъсването на Радиото на 13 септември за близо 5 часа. Той припомни и казаното от журналисти на ръководни постове в БНР за оказан политически натиск върху генералния директор.

„Казусът „БНР“ не е изолиран от това, което се случва в българската медийна среда. Натискът върху журналистите, задаващи въпроси, става все по-голям, което води до отлив от професията“, предупреди още Иван Радев от АЕЖ.

Междувременно днес парламентарната комисия по култура и медии ще обсъди възлагане на Сметната палата да извърши одит в Българското национално радио.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени