Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 12 месеца ще е ясно, дали ще изнасяме тютюн за Китай

Инспектори от Генерална митническа агенция на Китай, заедно с експерти от Българската агенция по безопасността на храните, са на посещение в България, за да проследят пътя на българския тютюн от полето до предприятията, които го изкупуват и преработват на територията на нашата страна. Идеята е, български оператор да бъде лицензиран, за да може да изнася български тютюн за китайския пазар. Интересът на Китай в този аспект е още една възможност за реализация на българския тютюн на китайския пазар“-коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

  По думите му, „към настоящия момент не може да се говори за впечатления на китайската делегация от българския тютюн, защото тяхната обиколка започна от най-първото ниво-от семената, които се произвеждат от лицензиран производител, след това ще бъдат инспектирани предприятия на дружества, които са заявили интерес за износ на българска тютюнева суровина за Китай. Надяваме се, до около 12 месеца, след експертната оценка за развитието на Сектор Тютюн в България, на сайта на китайската мега структура – Генерална агенция митници, да се появи името на лицензиран български оператор, който да има възможност в бъдещ период, да изнася за Китай българска тютюнева суровина, която е преработена изцяло в български предприятия“ – съобщи още Цветан Филев.

Цветан Филев

  На въпрос на Радио Благоевград, дали България ще бъде в състояние да отговори на количествата тютюн, които евентуално ще внася Китай от нашата страна, г-н Филев отговори, че Китай е най-големият производител на тютюн в света, с производство над 1 милион хиляди тона тютюн, а с 10-те хиляди тона, които ние произвеждаме всяка година, е ясно, че България не може да отговори на потребностите на китайския пазар. „Акцентът в тези бъдещи отношения е, ние да отговорим с качество, да предложим ориенталски тютюн от сорта, който се използва във всички тютюневи смеси, такъв, какъвто няма в Китай. Затова, апелът ми е, да произвеждаме екстра качество на тютюневата суровина, така че, да наклоним везните за износ на българския тютюн към Китай“ – коментира още председателят на НАТ-2010.

  Цветан Филев, анонсира и две предстоящи събития. На 25 октомври в Брюксел ще се проведе Управителен съвет на КЕКЕМ-Конфедерацията на европейските цигаропроизводители, в която ще участва и НАТ-2010.  От 1 до 7 ноември, в Доминиканската република ще се проведе Годишно общо събрание на Световната организация на тютюнопроизводителите, в която също ще участва и българска делегация. Идеята е българските тютюнопроизводителите да имат достойно бъдеще и сигурни пазари.

  По отношение на изкупната кампания на тютюна, Цветан Филев уточни, че най-вероятно в първата половина на октомври ще се проведе Консултативния съвет по тютюна, а около средата на ноември, би трябвало да стартира истинската изкупна кампания.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев - > 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна