Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на потребителските нагласи във Великобритания до 6-годишно дъно

Британските потребителски нагласиха удариха през септември 6-годишно дъно поради засилените притеснения относно сигурността на работните места и влиянието на търговското напрежение, както и на политическата несигурност във връзка с Брекзит върху финансовото положение на британците, показват резултати от проучване, оповестено в четвъртък.

Компанията за пазарни проучвания YouGov заяви, че нейният ежемесечен показател за потребителските настроения, определян съвместно с икономическия консултант Cebr, е спаднал през септември до 103,4 пункта от 104,0 пункта през август, достигайки най-ниско ниво от май 2013 година.

"Вече е ясно, че Обединеното кралство премина в режим на по-бавен растеж поради комбинация от продължаваща вътрешнополитическа несигурност и глобални икономически насрещни ветрове", посочи Кей Нюфелд от Cebr, цитиран от Ройтерс.

Британската икономика се сви неочаквано през трите месеца до юни, а Английската централна банка и редица икономисти прогнозират доста скромен растеж през третото тримесечие, тъй като Великобритания все още е изложена на риск от Брекзит без сделка на 31-ви октомври.

Несигурността относно условията и сроковете, в които Великобритания ще напусне ЕС, вреди на британските бизнес инвестиции, но поне досега потребителското търсене се оказа устойчиво, показват официалните данни.

Има обаче предварителни сигнали, че потребителските нагласи започват да се пропукват, след като отделно проучване на агенция IHS Markit от началото на седмицата показа, че притесненията на домакинствата относно техните очаквания за личните финанси са достигнали най-високо ниво от близо шест години насам, а в сряда Конфедерацията на британската индустрия отчете спад в продажбите на дребно.

Според Ройтерс обаче, в краткосрочен план британските домакинства все още се възползват от рекордно ниската безработица, както и от заплатите, които нарастват с най-бързи темпове от повече от 10 години насам.

Компанията за анализ на заплащането на труда XpertHR съобщи по-рано днес данни, показващи, че средният размер на основното заплащане при големите британски работодатели остава в 10-годишен връх от 2,5% за трите месеца до края на август, или без промяна от началото на годината.

Официалните данни за растежа на заплатите обикновено са малко по-високи, тъй като те също така отчитат повишаването на заплатите, постигнато чрез повишения и промяна на работните места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна