Цветомир Стефанов е от град Чипровци, ученик е в 11 клас на Финансово- стопанска професионална гимназия "Васил Левски" в град Монтана. След проучвания и много четене, е станал производител на крафт-бира - занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди, обикновено от домашни пивовари.
"Преди една година започнах да търся нови предизвикателства. Дочух, че може да се произведе в домашни условия бира. Стана ми доста интересно. Започнах проучвания, много четене, много експерименти. Ноември миналата година поръчах първите си продукти- една стара тенджера, сито за брашно бяха само част от оборудването ми", разказа за първите си стъпки в този занаят Цветомир Стефанов.
Процесите при производство на бира са озахаряване, промиване, варене на пивната мъст, ферментация, отлежаване.
"Крафт бирата се произвежда според немския закон за чистотата на бирата - Райнхайтсгебот, от далечната 1516 година. Съгласно него, бирата трябва да се произвежда само от четири съставки - малц, хмел, дрожди и вода".
При производството на бирата Цветомир Стефанов използва вода от кладенче в Чипровци, останалите продукти поръчва онлайн. На рецептата се спира след много експерименти.
Каква е разликата между домашната бира и тази в търговската мрежа?
"Разликата между моята бира и тази, която се продава в магазините, е все едно да сравним прясно изцеден сок от портокал с натурален такъв в кутия. Моята бира не е филтрирана. Така се запазват част от дрождите. Затова наричам и бирата жива - защото в нея има живи организми. На дъното на бутилката остава тънка бяла утайка. Това са дрождите, те правят и бирата толкова полезна".
С пивото от Чипровци Цветомир Стефанов участва в занаятчийски изложения.
Как се произвежда крафт бира в домашни условия може да чуете в звуковия файл.