Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Чипровци произвежда домашна бира

2
Снимка: Цветомир Стефанов, личен архив

Цветомир Стефанов е от град Чипровци, ученик е в 11 клас на Финансово- стопанска професионална гимназия "Васил Левски" в град Монтана. След проучвания и много четене, е станал производител на крафт-бира - занаятчийска бира, която се произвежда в малки партиди, обикновено от домашни пивовари. 


"Преди една година започнах да търся нови предизвикателства. Дочух, че може да се произведе в домашни условия бира. Стана ми доста интересно. Започнах проучвания, много четене, много експерименти. Ноември миналата година поръчах първите си продукти- една стара тенджера, сито за брашно бяха само част от оборудването ми", разказа за първите си стъпки в този занаят Цветомир Стефанов.

Процесите при производство на бира са озахаряване, промиване, варене на пивната мъст, ферментация, отлежаване. 

"Крафт бирата се произвежда според немския закон за чистотата на бирата - Райнхайтсгебот, от далечната 1516 година. Съгласно него, бирата трябва да се произвежда само от четири съставки - малц, хмел, дрожди и вода".


При производството на бирата Цветомир Стефанов използва вода от кладенче в Чипровци, останалите продукти поръчва онлайн. На рецептата се спира след много експерименти.

Каква е разликата между домашната бира и тази в търговската мрежа?

"Разликата между моята бира и тази, която се продава в магазините, е все едно да сравним прясно изцеден сок от портокал с натурален такъв в кутия. Моята бира не е филтрирана. Така се запазват част от дрождите. Затова наричам и бирата жива - защото в нея има живи организми. На дъното на бутилката остава тънка бяла утайка. Това са дрождите, те правят и бирата толкова полезна".

С пивото от Чипровци Цветомир Стефанов участва в занаятчийски изложения. 

Как се произвежда крафт бира в домашни условия може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна